Andy beëindigd noodgedwongen carrière

“Ik ben dankbaar dat zoveel mensen gekomen zijn om op mijn aankondiging te wachten, ook al deden de afgelopen tijd al veel geruchten de ronde. Ik moet de geruchten nu bevestigen. In 2015 ben ik geen profwielrenner meer.” Dat waren de woorden waarmee Andy zijn noodgedwongen beslissing wereldkundig maakte vanuit zijn woonplaats Mondorf-les-Bains.

In een emotionele persconferentie, waarbij ook zijn ouders, zijn vriendin Jil en zijn zoontje Teo aanwezig waren, vertelde hij openhartig over de pijnlijke beslissing die eigenlijk niet echt zijn beslissing was. “Het doet me natuurlijk pijn, maar de beslissing was al voor mij genomen door mijn knie.”

Nadat Andy in de derde etappe van de Tour de France ten val kwam en daarbij zijn knie blesseerde, werd hij naar Basel overgebracht om geopereerd te worden door één van ’s werelds beste kniespecialisten. Zes weken liep Andy vervolgens op krukken en bracht nog vele bezoeken aan de kliniek in Basel. Nadat hij drie weken lang dagelijks pijnlijke fysiotherapiesessies onderging, pakte hij op Mallorca het fietsen weer op. Maar na een uur of drie begon de knie telkens weer op te zwellen. Bij thuiskomst vertelde de artsen hem dat ze eigenlijk niet veel meer voor hem konden betekenen: het kraakbeen is bijna volledig verloren gegaan bij de val (die eigenlijk een soort explosie in de knie teweegbracht) en dat is onherstelbaar.

Maar Andy gaat niet achter de geraniums zitten. Hij wil graag actief blijven in de wielersport, al zal dat natuurlijk niet als wielrenner zijn. “Ik houd er teveel van. Ik kan niet opgeven (…) Ik wil nog steeds deel uitmaken van de mooie wielerwereld”, klonk het vastberaden. Wat precies zijn plan is, dat wilde hij nog niet vertellen. We wachten het af en wensen Andy ondertussen heel veel succes met het nieuwe hoofdstuk in zijn carrière, en bedanken hem voor al het moois dat hij in zijn carrière als wielrenner heeft laten zien.