Andy Schleck

Geboortedatum 10 Juni 1985
Woonplaats Mondorf-les-Bains, Luxemburg
Lengte 1,86 m
Gewicht 68 kg
Actief als profwielrenner 2005 – 2014

De jongste van de drie zonen van ex-profwielrenner Johny Schleck en voormalig zwemster en beautyqueen Gaby Fejean is Andy. Cyrille Guimard omschreef Andy als een van de grootste talenten die hij heeft gezien en ook journalisten, renners en kenners noemden zijn naam steevast bij de favorieten voor de overwinning.

Voor Andy in 2005 professioneel wielrenner wordt, rijdt hij bij het kleine team VC Roubaix. In 2004 wint hij de Flèche du Sud en hiermee trekt hij de aandacht van vele mensen in het wereldje. Het Deense nationale team is ook aanwezig en via deze weg komt Bjarne Riis te weten van deze knappe prestatie. Hij vraagt aan Andy’s broer Fränk, die dan al professioneel wielrenner is en uitkomt voor de ploeg van Riis, of het klopt dat hij een broertje heeft dat de Flèche Du Sud heeft gewonnen. Fränk bevestigt dit en in September 2004 mag Andy als stagiair bij CSC komen rijden. Bjarne Riis ziet het talent in de jongste Schleck en biedt hem een contract aan.

De eerste keer dat blijkt dat de broertjes Schleck een geweldige combinatie zijn, is bij het Luxemburgs kampioenschap in 2005. Fränk wint de wegtitel en Andy wint de tijdrittitel. Het blijft niet bij dit nationale succes: Andy mag in 2007 deelnemen aan de Giro D’Italia en wint direct het jongerenklassement en wordt in het algemeen klassement tweede. Een jaar later wint hij in de Tour de France eveneens het jongerenklassement. Het jaar erna bewijst hij zichzelf opnieuw door tweede te worden in de Tour de France, voor onder andere Lance Armstrong en zijn broer Fränk. Ook wint hij dat jaar Luik-Bastenaken-Luik na een ontsnapping vanaf de Côte de la Roche aux Faucons.

In 2010 wint Andy een etappe in de Tour de France, en weet tevens het geel eindelijk te dragen in de Tour. Helaas weet hij het geel niet tot Parijs te behouden en wordt in het eindklassement opnieuw tweede, op slechts 39 seconden van de winnaar Alberto Contador. Door een positieve test verliest Contador echter zijn Touroverwinning en zo wint Andy alsnog de Tour van 2010.

Andy begint in 2011 aan een nieuw avontuur met LEOPARD TREK. In Luik-Bastenaken-Luik mag Andy het podium op, hij wordt derde achter zijn broer Fränk die als tweede finisht. Dat jaar staan ze nogmaals samen op het podium, maar dan in Parijs. Andy wint op heroïsche wijze de etappe naar de Galibier na een solo van zestig kilometer. Hiermee pakt hij voldoende tijd om tweede te worden in het eindklassement, voor zijn broer Fränk die derde wordt. Het is een droom die uitkomt voor de beide Schlecks. Die droom slaat in het seizoen 2012 om in een nachtmerrie: Andy’s alternatieve programma blijkt niet het succes te brengen waar op werd gehoopt. Tot overmaat van ramp breekt Andy in de tijdrit van de Dauphiné zijn heiligbeen. Een moeizaam herstel volgt maar gelukkig weet hij aan het einde van het seizoen nog enkele koersen te rijden. Die wedstrijden zag Andy al als het begin van 2013. Helaas bleek zijn comeback uiteindelijk toch moeizamer dan verwacht. Zijn seizoen 2013 werd gekenmerkt door tegenslagen en opgaves, maar nadat hij mooie dingen laat zien in de Ronde van Zwitserland is hij toch weer de kopman van de ploeg in de Ronde van Frankrijk.

Wanneer Trek de licentie van RADIOSHACK LEOPARD TREK overneemt, twijfelt Andy niet en bindt zich aan het nieuwe project. In 2014 rijdt hij weer een half jaar lang samen met Fränk, tot het noodlot Andy nogmaals treft. Andy komt in de Ronde van Frankrijk weer pijnlijk ten val. De knieblessure die hij daarbij oploopt, blijkt van dermate ernstige aard dat hij in oktober van dat jaar zijn fiets aan de wilgen moet hangen.

Na afloop van zijn tiende seizoen heeft Andy zijn profcarrière al op jonge leeftijd moeten beëindigen, maar stilzitten doet hij allerminst. In 2016 verwacht hij zijn eigen winkel te openen in Itzig.