Fränk Schleck

Geboortedatum 15 April 1980
Woonplaats Mondorf-les-Bains, Luxemburg
Lengte 1,86 m
Gewicht 65 kg
Actief als profrenner 2003 – heden
Licentie LUX19800415
Met een vader die achtmaal deelnam aan de Tour de France, groeit Fränk op met wielrennen. Toen Fränk nog te jong was wielerwedstrijden te rijden, ging hij mee naar de wielerwedstrijden van zijn drie jaar oudere broer Steve om hem aan te moedigen. Fränk is echter van mening dat Steve niet altijd even slim koerst en met dertien jaar begint Fränk zelf ook om te bewijzen dat hij het beter kan. Zo begint feitelijk het wielersprookje voor Fränk.

Langzaam maar zeker rijdt hij steeds meer en droomt van een professionele wielercarrière, maar is nooit volledig zeker van zijn zaak – iets wat in zijn aard zit. Na de middelbare school neemt Fränk deel aan het militaire sportprogramma van Luxemburg, alvorens in 2000 te vertrekken naar Italië om voor De Nardi te koersen. Na een moeizaam jaar, lijkt er een lichtpuntje wanneer Fränk als stagiair voor Festina mag rijden. Dat jaar wordt de ploeg opgedoekt en Fränk zit opnieuw zonder contract. In zijn laatste jaar als renner onder de 23 koerst hij voor de Franse ploeg Châteauroux maar het is lastig: de Fransen zien niets speciaals in Fränk.

De link tussen CSC en Fränk ontstaat doordat Bjarne Riis en Kim Andersen bij dezelfde club zitten als waar Fränk zijn wielercarrière begon: bij ACC Contern, een Luxemburgse wielerclub. De president van de club, Marcel Gilles, neemt contact op met Bjarne Riis. Omdat Jan Ullrich eigenlijk bij CSC zou komen rijden, was ook de komst naar CSC onzeker voor Fränk. Fränk maakt ondertussen alles gereed om een studie te gaan volgen aan de universiteit. Hij besluit nog enkele uren te wachten alvorens het definitief rond te maken. Dan krijgt hij op het laatste moment het beslissende telefoontje: Fränk mag in het seizoen 2002 als stagiair rijden bij CSC. De rest is geschiedenis. Hij blijft bij CSC rijden en na een grootse overwinning in de Amstel Gold Race in 2006 wint hij dat jaar ook de koninginnerit van de Tour de France naar Alpe D’Huez. Zijn succes stopt daar niet: in de Tour de France van 2008 mag Fränk tijdelijk zijn Luxemburgse kampioenschapstrui verruilen voor de gele trui. Hij eindigt vijfde in het eindklassement en doet dat een jaar later nog eens dunnetjes over en pakt daarbij ook nog eens de winst in de loodzware koninginne-etappe.

In 2010 pakt Fränk de eindoverwinning in de Ronde van Zwitserland en wint hij het nationaal kampioenschap. Hij verkeert in de vorm van zijn leven, maar in de derde etappe van de Tour komt Fränk ten val op de kasseien: hij breekt zijn sleutelbeen en moet noodgedwongen opgeven. Veel meer dan een overwinning in de Amstel Curaçao Race zit er daarna niet voor hem in.

In 2011 verruilt hij Saxo Bank voor een Luxemburgs wielerproject: LEOPARD TREK. Ook dit jaar is hij weer in goede vorm: hij schrijft het Critérium International op zijn naam en wordt tweede in Luik-Bastenaken-Luik voor zijn broertje Andy. Later dat jaar zou hij nog eens met zijn broertje op het podium belanden en wel in Parijs: Andy wordt tweede en Fränk wordt derde in het eindklassement van de Tour de France. Voor Fränk is dat tevens de eerste keer dat hij op het Tourpodium belandt. Helaas volgt er na zo’n succesvol seizoen in 2012 een rampjaar: na een overvol programma in aanloop naar de Tour, verlaat hij op eigen initiatief de Ronde van Frankrijk nadat er bij een dopingcontrole Xipamide in zijn urine werd aangetroffen.

Hoewel het voldoende bewezen werd geacht dat hij de Xipamide niet opzettelijk tot zich had genomen, werd hij met terugwerkende kracht voor een jaar geschorst. In het Luxemburgse natourcriterium Gala Tour de France maakte hij zijn eerste comeback. Zijn ‘echte’ comeback in de World Tour vindt plaats in de Tour Down Under voor het nieuwe project van Trek, waar hij samen met Andy voor het seizoen 2014 tekende. Hoewel hij in de koers veel mooie dingen liet zien, bracht dat seizoen hem niet de resultaten waar hij zelf op had gehoopt. Zijn doel voor 2015 was daarmee wel direct duidelijk: betere resultaten dan in 2014. Waar hij in het verleden de verantwoordelijkheid voor resultaten in meerdaagse koersen deelde met zijn broertje Andy, zal hij dat in 2015 moeten doen met Bauke Mollema naast zich.